13/9/16

Κοντά στο πρόγραμμα του ΟΗΕ για φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα ο Δήμος Λεβαδέων, όλες οι εξελίξεις και οι απόψεις

O Δήμος Λεβαδέων εντάσσεται όπως όλα δείχνουν στο πρόγραμμα rilocation του ΟΗΕ και θα μπορέσει να φιλοξενήσει πρόσφυγες σε διαμερίσματα.

 Αποτέλεσμα εικόνας για δήμος λεβαδέων
Η αρμόδια επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ολοκλήρωσε την Παρασκευή την αναζήτηση και κατάφερε να συγκεντρώσει όπως έκανε γνωστό η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου περισσότερες από 65 αιτήσεις πολιτών ενώ εκκρεμούν και άλλες γεγονός που συνεπάγεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
«Η επιτροπή συνεδρίαζε όλο αυτό το διάστημα προκειμένου εντός της προθεσμίας που είχε τεθεί να βρεθούν τα διαμερίσματα για να φιλοξενηθούν σε αυτά οι πρόσφυγες στη Λιβαδειά αντί να του κέντρο που επρόκειτο να δημιουργηθεί στην Ανάληψη. Η επιτροπή αποτελείται από Δημοτικούς Συμβούλους και εκπροσώπους φορέων και τους ευχαριστώ όλους για την προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος», είπε η κ. Πούλου και συμπλήρωσε: «Δώσαμε στο θέμα όσο μεγαλύτερη δημοσιότητα μπορούσαμε, μεταξύ άλλων μοιράστηκαν ανακοινώσεις στις εκδηλώσεις των Τροφωνίων, μοιράστηκαν επίσης και πόρτα - πόρτα ενώ και από τα μέσα ενημέρωσης κάναμε κάθε τι δυνατό και φτάσαμε σε ένα ευχάριστο αποτέλεσμα. Εχουμε στα χέρια μας 65 αιτήσεις προσφερόμενων διαμερισμάτων ενώ υπάρχουν ακόμα κάποιες αιτήσεις οι οποίες όμως είναι υπό εξέταση να το αν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΟΗΕ. Έτσι για λόγους δικαιοσύνης θα ακολουθεί σειρά προτεραιότητας με το πρωτόκολλο του Δήμου ώστε να προτιμηθούν οι δημότες με τη σειρά που ανταποκρίθηκαν ενώ θα υπάρξουν και κάποιοι επιλαχόντες».
Αναφερόμενη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων επεσήμανε ότι είναι πολύ απαιτητικό δεδομένου ότι η ευθύνη που επωμίζεται ο Δήμος είναι μεγάλη και το θέμα αφορά σε πρόσφυγες που θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία.
«Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, θα χρειαστούν πολλοί άνθρωποι και φυσικά θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού μέσα από το πρόγραμμα του ΟΗΕ ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του προγράμματος», είπε και Γ. Πούλου και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Η Λιβαδειά μπορεί να άργησε λίγο, να ταλαιπωρήθηκε από το συγκεκριμένο ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων όμως πιστεύω ότι έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα».

Κοινό δελτίο Τύπου εξέδωσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της φιλοξενίας προσφύγων αφήνοντας για άλλη μια φορά αιχμές κατά του Βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Θηβαίου, της Δημάρχου Γιώτας Πούλου και της παράταξης της πλειοψηφίας που όπως σημειώνουν ήθελαν «στρατόπεδα συγκέντρωσης»  τύπου «Καλαμπόκα» και «βουστασίου ιδιώτη» στην Ανάληψη.
Αντίθετα όπως σημειώνουν οι επικεφαλής της μειοψηφίας Άρης Ρούσσαρης, Γιώργος Ζιώγας και Θεόδωρος Θεοδώρου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοί τους από την αρχή έλεγαν «ναι στη φιλοξενία προσφύγων με ανθρώπινες συνθήκες και σε μικρότερο αριθμό αντίστοιχο των πληθυσμιακών κριτηρίων του Δήμου μας»
Τονίζουν επίσης ότι «σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Λεβαδέων αγωνίστηκε με το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, όλους τους φορείς της πόλης και τους πολίτες για την υλοποίηση αυτής της θέσης, προκειμένου να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση ενός εθνικού προβλήματος» και ότι συμμετείχαν «αποφασιστικά στην επιτροπή του Δήμου για να πραγματοποιηθεί στη Λιβαδειά φιλοξενία των προσφύγων με ανθρώπινες συνθήκες, που δεν θα δημιουργεί κανένα πρόβλημα στους πρόσφυγες, στο Δήμο και τους πολίτες».
Καταλήγοντας υπογραμμίζουν ότι η «ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας στο πρώην εργοστάσιο «Καλαμπόκα» και στο «βουστάσιο ιδιώτη» στην Ανάληψη θα αποτελέσει ημέρα δικαίωσης για τους πολίτες του Δήμου Λεβαδέων».

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του θέματος εξέφρασε και ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να πούμε ότι οι χαμηλοί τόνοι της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης έδωσαν μία ουσιαστική λύση και διέξοδο σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει συνολικά η χώρα. Πιστεύω ότι αυτή η λύση θα είναι οδηγός και για άλλους Δήμους. Πρέπει να δοθεί λύση το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η χώρα μας και δεν ξέρουμε αύριο τι μπορεί να ξημερώσει. Πιστεύω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο και χαιρετίζω τις προσπάθειες των συμπολιτών και της δημοτικής αρχής στην επίλυση αυτού του προβλήματος».

Για δικαίωση του αγώνα του κάνει λόγο με σχετική ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς με αφορμή της πρόσφατες εξελίξεις λέγοντας όπως «το θέμα στέγασης των προσφύγων, είχε αίσιο αποτέλεσμα».
Παράλληλα σημειώνει πως «βρέθηκαν τα διαμερίσματα και τα ξενοδοχεία, θέση του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς από την αρχή» και ευχαριστεί «όλες τις Δημοτικές παρατάξεις της Αντιπολίτευσης του Δήμου Λεβαδέων, όλους τους Φορείς  και πολίτες, που ήταν παρόντες  σ’ αυτόν τον αγώνα, ο οποίος συνεχίζεται, ώστε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε την προσπάθεια μας, η οποία είναι και η πρώτη που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα».
Καταλήγοντας συνεχίζει την επίθεση που έχει εξαπολύσει για το συγκεκριμένο θέμα τόσο κατά του Βουλευτή Ν. Θηβαίου όσο και κατά της Δημάρχου Γ. Πούλου σημειώνοντας: «Όσο για το διορισμένο κυβερνητικό Βουλευτή που θα αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη να έρθουν 1000 πρόσφυγες σε «Στρατόπεδα Συγκέντρωσης» και για την Δήμαρχο και την Δημοτική πλειοψηφία, που τελικά σύρθηκαν μετά τις πιέσεις του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, της Αντιπολίτευσης του Δήμου και των Φορέων στο να υλοποιηθεί η πρόταση που είχαν όλοι οι παραπάνω, τους αφήνουμε στην κρίση σας».

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου