18/11/17

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα, τονίστηκε στην εκδήλωση στο Διοικητήριο της ΠΕ Βοιωτίας, για την επέτειο της εξέγερσης



Παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ Γεώργιου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και της μαθητικής κοινότητας πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβρης του 1973, με θέμα «…τραβήξανε ψηλά πολύ ψηλά, δύσκολα πια να χαμηλώσουν…», που διοργάνωσαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το 1ο Λύκειο Λιβαδειάς.

«Αυτή τη μέρα τιμούμε την αντίσταση του ελληνικού λαού όλης της περιόδου της επταετίας. Εκείνους που ταλαιπωρήθηκαν, που εξορίστηκαν, που αγωνίστηκαν με αποκορύφωμα το πολυτεχνείο. Η ευχή όλων μας θα είναι πρέπει να είναι μία. Τα βιώματα και τα μηνύματα που απορρέουν από αυτό το μεγάλο σταθμό της αντίστασης και του αγώνα του ελληνικού λαού και των νέων εκείνης της εποχής να μας εμπνέουν να μας στηρίζουν», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεώργιος.
Η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά τόνισε σε δηλώσεις τις: «Πολυτεχνείο το έπος της νέας γενιάς. Σήμερα τιμούμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τιμούμε τους φοιτητές, τους νέους αλλά και τους απλούς πολίτες που σε πολύ δύσκολους καιρούς και συνθήκες πάλεψαν για κοινά ιδεώδη, κοινές αρχές και κοινές αξίες, με στόχο  την κατάκτηση της  δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισονομία , της παιδείας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τιμούμε τους αγωνιστές της Δημοκρατίας οι οποίοι εγκατέλειψαν τον μικρόκοσμό τους, και τα ατομικά τους συμφέροντα για να υπηρετήσουν το κοινωνικό, το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον.
Τρεις λέξεις  ήχησαν δυνατά και εκκωφαντικά σε όλη την Επικράτεια «Ψωμί – Παιδεία –  Ελευθερία». Οι τρεις αυτές λέξεις και το αίμα που χύθηκε, έθεσαν τις βάσεις για να χτιστεί η Δημοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Αλέκος Καρκάνας είπε σχετικά: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των νεκρών και των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Μετά από 44 χρόνια τα συνθήματα παραμένουν επίκαιρα και ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι και πρέπει να είναι διαρκής».
Τέλος ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Λιβαδειάς Χρήστος Δαμιανίδης σημείωσε: «Σήμερα 44 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη 1973 τιμούμε τους αγωνιστές εκείνης της μαύρης περιόδου, ενώ δεν ξεχνάμε και προδοσία της Κύπρου από το καθεστώς της χούντας και την τότε αμερικανική εξωτερική πολιτική. Αποτελεί παράδοση του ανυπότακτου λαού μας αντίσταση και ο συνεχής αγώνας για την δημοκρατία».


ΜΗΝΎΜΑΤΑ ΕΚΠΡΟΣΏΠΩΝ ΑΡΧΏΝ ΚΑΙ ΦΟΡΈΩΝ:
Ν. Θηβαίος: Η μνήμη, χωρίς υπερβολές και απλουστεύσεις, αποτελεί χρέος όλων
Σε μήνυμα του με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το «σκοτάδι» της επτάχρονης δικτατορίας άφησε χωρίς αμφιβολία πληγές στο λαό και τη χώρα μας, ορατές ακόμη και σήμερα. Ορατό, ωστόσο, είναι και το «φως» της φοιτητικής εξέγερσης του Νοέμβρη. Οφείλουμε συλλογικά να σταθούμε και να αναλογιστούμε τη συγκλονιστική ιστορική στιγμή της εξέγερσης, όσων προηγήθηκαν, αλλά και όσων ακολούθησαν».
Και κατέληξε: «Η μνήμη, χωρίς υπερβολές και απλουστεύσεις, είναι απαραίτητο χρέος όλων μας προς τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν κάποτε και προς αυτούς που θα αγωνιστούν στο μέλλον για ένα πιο δίκαιο, καλύτερο κόσμο».

Γ. Πούλου: Η 17η Νοέμβρη αποτελεί φάρο που συνεχίζει να φωτίζει και να εμπνέει
«Ο ελληνικός λαός και κυρίως η νεολαία με σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” αντιστάθηκε στις διώξεις, τους εκφοβισμούς, τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια των δικτατόρων και έβαλε τις βάσεις για να λειτουργήσει ξανά η συνταγματική τάξη, να επιστρέψει η ελευθερία έκφρασης ιδεών», σημείωσε σε μήνυμά της για την επέτειο του Πολυτεχνείου η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου..
Και προσθέτει: «Σαράντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973, από το ξέσπασμα της οργής όλων των αγωνιζόμενων και επαναστατημένων ανθρώπων απέναντι στη δικτατορία των συνταγματαρχών και οδήγησε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας. .Η 17η Νοέμβρη αποτελεί φάρο που συνεχίζει να φωτίζει και να εμπνέει.   Αποτελεί αφορμή για στοχασμό για όλα όσα συμβαίνουν και ειδικά στα θλιβερά φαινόμενα μισαλλοδοξίας και φασισμού που εμφανίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο και ταυτόχρονα μας εμπνέει για να οικοδομήσουμε ένα κόσμο περισσότερο δημοκρατικό, αλληλέγγυο και πλουραλιστικό, να σχηματίσουμε μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης».
Καταλήγοντας η Δήμαρχος τονίζει ότι «οι νέες γενιές πρέπει να τολμούν, να διεκδικούν για να δημιουργήσουν τις συνθήκες της ζωής τους με ελευθερία και δημοκρατία» και προσθέτει: «Το Πολυτεχνείο ζει, στην ψυχή κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου, μας καθοδηγεί, μας εμψυχώνει και αποτελεί σύμβολο δημοκρατίας».

Σ. Νικολάου: Ο Δήμος Θηβαίων τιμά και δοξάζει του νεκρούς και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου
«Η 17η Νοεμβρίου είναι μία ημέρα που χάραξε την πορεία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, καταδεικνύοντας το δρόμο του αγώνα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την πτώση της δικτατορίας», σημείωσε ο Δήμαρχος Θήβας Σπύρος Νικολάου και πρόσθεσε: «Κάθε επέτειος του Νοέμβρη του ’73, ξυπνά μνήμες γεγονότων, που πιστοποιούν ότι η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι εθνική μας κληρονομιά. Η ανυποχώρητη στάση των πολιτών ενάντια στην παραβίαση των πολιτικών,  κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, όπως αυτά διατυπώνονται στο Σύνταγμα, αλλά και το δικαίωμα της αντίστασης ενάντια σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης αυτού, είναι τα νοήματα που παραμένουν επίκαιρα και αναλλοίωτα στο χρόνο. Βαδίζοντας, λοιπόν, με οδηγό το μονοπάτι της ιστορίας, θα τα καταφέρουμε όσες θυσίες και στερήσεις υποστούμε, με συλλογικότητα και ομοψυχία. Ποτέ και κανένας δεν θα λυγίσει τους Έλληνες».

ΝΟΔΕ Βοιωτίας: Ο αγώνας για Ελευθερία, Δικαιοσύνη και Δημοκρατική νομιμότητα πρέπει να είναι διαρκής
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βοιωτίας εκ μέρους της Οργάνωσης σε μήνυμά του για τη επέτειο του Πολυτεχνείου σημειώνει: «44 χρόνια μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ο αγώνας για πραγματική Ελευθερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Δημοκρατική νομιμότητα πρέπει να είναι διαρκής. Μόνο έτσι θα τιμηθούν πραγματικά, όσοι αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για ένα καλύτερο μέλλον και όχι όσοι εξαργύρωσαν τους ‘’αγώνες’’ τους με την μετέπειτα ανέλιξη τους σε κομματικές ιεραρχίες και βρίσκοντας άλλοθι για τις θεσμικές εκτροπές που συμβαίνουν στις μέρες μας».
Και συμπληρώνει: «Η προσπάθεια για μια καλύτερη κοινωνία, περνάει μέσα από τον καθένα μας, με το να διεκδικούμε συνεχώς ένα καλύτερο αύριο από το χθες που πέρασε».

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου