22/11/17

Mε λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη η Λιβαδειά γιόρτασε τα Εισόδια της Θεοτόκου

Με κάθε λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη η Λιβαδειά, γιόρτασε τα Εισόδια της Θεοτόκου με την συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών.
Το απόγευμα της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λεβαδείας που είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, των Θεοφιλεστάτων  Επισκόπων Ανδίδων κ. Χριστοφόρου, Τανάγρας κ. Πολυκάρπου και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και συμπροσευχομένου από του Ιερού Βήματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Ο κ. Χρυσόστομος κήρυξε το θείο λόγο αναφερόμενος στο έργο της σωτηρίας των ανθρώπων από τον Θεό, το προοίμιο του οποίου είναι η Είσοδος της Παναγίας στα Άγια των Αγίων του Ναού.
Ο κ. Γεώργιος ευχήθηκε σε όλους «χρόνια πολλά, υγιεινά και σωτήρια» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και τους αγίους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στον εορτασμό.

Tο μετάλλιο με τον Παντοκράτορα της Μονής του Οσίου Λουκά πρόσφερε ο κ. Γεώργιος στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο 
Αναφερόμενος ο κ. Γεώργιος στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 50 έτη δημιουργικής ιερατικής διακονίας, τα περισσότερα από τα οποία διακόνησε στην Τοπική μας Εκκλησία επεσήμανε πως «στην εκκλησιαστική και στην κοινωνική ζωή της Βοιωτίας υπάρχει έντονη η προσωπική σφραγίδα του ευλογημένου περάσματος του Μακαριωτάτου».
Ευχήθηκε στον Μακαριώτατο δύναμη, υγεία, και μακροημέρευση και με την συμπλήρωση του «χρυσού ιωβηλαίου ιερωσύνης», του πρόσφερε το μετάλλιο με τον Παντοκράτορα της Μονής του Οσίου Λουκά «ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, σεβασμού και αγάπης της κατά Βοιωτίαν Εκκλησίας».
Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο για τις προσευχές του και για την συνέχιση του έργου του και εξέφρασε την συγκίνησή του, διότι τέτοιες μέρες πριν πενήντα χρόνια οδήγησε τα βήματά του σε αυτόν τον χώρο και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας, ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.
Την επόμενη μέρα Τρίτη 21 Νοεμβρίου τελέστηκε  τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου και του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέος,  ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στο Θεομητορικό γεγονός και στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Ο κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στην εορτή της Τοπικής Εκκλησίας καθώς και όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα.
Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της Λιβαδειάς, με την συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου ενώ στις ακολουθίες έψαλε η βυζαντινή χορωδία της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας Ηλία Στάθη.
« Όταν τα ανθρώπινα πρότυπα μας απογοητεύουν ή μας απελπίζουν, όταν φαίνεται να υπάρχει μια ασυνέπεια ανάμεσα στη θεωρητική και πρακτική πλευρά της ζωής τότε έχουμε ένα πρότυπο που μπορεί να μας στηρίξει γιατί υπάρχει μία γνησιότητα, μία ακρίβεια στη ζωή με τις Θεϊκές αρχές και τις αλήθειες Του. Το πρόσωπο της Παναγίας που σήμερα τιμούμε με την ευκαιρία της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου είναι μία παράμετρος ζωής ιδιαίτερα στην εποχή μας με τις πολλές αρνητικές συνθήκες, που πρέπει να την δούμε, να την πλησιάσουμε, για να πάρουμε βιώματα και να αντλήσουμε δύναμη και ενίσχυση είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γεώργιος σε δηλώσεις του και συμπλήρωσε: «Από δω, από την όμορφη πόλη της Λιβαδειάς, την πόλη των υδάτων, την αρχοντοπούλα της Ρούμελης στέλνουμε πολλές ευχές και πολύ αγάπη σε όλους όσους γιορτάζουν, σε όλους τους χριστιανούς, σε όλους τους Βοιωτούς και ευχόμαστε με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου να έχουμε δύναμη, υγεία ενότητα, συμβολή στο κοινό καλό και να προχωράμε όμορφα κάτω από τις θεϊκές αλήθειες κρατώντας την παράδοση και την πίστη που οι πατέρες μας μας κληροδότησαν».
Χρόνια πολλά σε όλους ευχήθηκαν σε δηλώσεις τους ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος, ο Βουλευτής Ανδρέας Κουτσούμπας, η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Κατερίνα Παπαβασιλείου και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Αγνιάδης, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στην καταστροφή στην Μάνδρα.
«Σήμερα γιορτάζει η Λιβαδειά, γιορτάζουμε όλοι μαζί την Υπεραγία Θεοτόκο. Είναι μια μεγάλη λαμπρή μέρα και μια ευκαιρία για να βρισκόμαστε ο ένας κοντά στον άλλον. Πόσο μάλλον σήμερα που κατά τα ψέματα το μυαλό όλων είναι στους νεκρούς συμπατριώτες μας στη Μάνδρα. Ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους χωρίς λόγο και αιτία. Θα έπρεπε αυτό να μας κάνει όλους όπου και αν βρισκόμαστε σε όποια θέση να είμαστε λίγο πιο ταπεινούς, πιο σεμνούς και να δείξουμε μία ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής για το τι έχουμε κάνει καλά, τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα, αλλά κυρίως για τα λάθη μας, τις παραλείψεις μας και τις αστοχίες μας. Με δογματισμούς και με λογικές μαύρο – άσπρο δεν θα πάμε μπροστά», τόνισε ο Κ. Μπακογιάννης.
Ο Ν. Θηβαίος σημείωσε: «Είναι μια όμορφη μέρα, γιορτάζει η Λιβαδειά,  ευχόμαστε όλος ο κόσμος να έχει υγεία, να υπάρχει αλληλεγγύη και οι μαύρες μέρες που περνάνε οι συμπολίτες μας στη Μάνδρα -μετά από την μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε- να είναι το τελευταίο κακό. Πρέπει η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση, όλοι μαζί, με αφορμή αυτό το γεγονός να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να αφήσουν το παρελθόν και να προχωρήσουν στο μέλλον, σε ένα μέλλον που να κατοχυρώνει τη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Ο Α. Κουτσούμπας ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλους τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες» και συνέχισε λέγοντας: «Βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση τις τελευταίες ημέρες, εύχομαι σε αυτούς τους ανθρώπους στη γειτονική Μάνδρα και την ευρύτερη περιοχή που υπέστη τις καταστροφές, δύναμη για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες».
Η Γ. Πούλου αφού ευχαρίστησε όλους όσοι έδωσαν τις ευχές τους για την ονομαστική της εορτή δήλωσε: «Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη και αισιοδοξία. Γιορτάζει πόλη μας, η Λιβαδειά η πρωτεύουσα του Δήμου και της Βοιωτίας. Εύχομαι από καρδιάς κάθε νέα μέρα να είναι καλύτερη από αυτές που αφήνουμε πίσω και όλοι μας να γινόμαστε καλύτεροι με αλληλεγγύη όσοι έχουν ανάγκη. Χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη».
Η Φ. Παπαθωμά σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα γιορτάζει η Λιβαδειά, η αρχοντοπούλα της Ρούμελης, εύχομαι η Παναγία να προστατεύει αυτή την πόλη και τους πολίτες της και τους πολίτες όλης της Περιφερειακής Ενότητας, να είμαστε όλοι καλά, χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν».
Η Κ. Παπαβασιλείου ευχήθηκε σε όλους: «η Παναγία να μας ευλογεί και να μας προστατεύει, χρόνια πολλά, ιδιαίτερα για τα παιδιά που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, να τα έχει πάντα υπό την προστασία της. Ο σημερινός ήλιος να λάμψει στις καρδιές όλων και να φωτίσει όσους παίρνουν αποφάσεις για το καλό του λαού μας».
Ο Π. Αγνιάδης ευχαρίστησε όσους του ευχήθηκαν για την γιορτή του και σημείωσε: «Η Λειβαδιά σήμερα φόρεσε τα γιορτινά της. Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα γιόρτασε την Παναγία. Ευχόμαστε η Θεοτόκος να μας φωτίσει, να βοηθήσει να βγούμε από τον σημερινό Γολγοθά που τραβάει ο κόσμος και από την κρίση που μαστίζει τους πολίτες, την κοινωνία και την επιχειρηματική κοινότητα. Χρόνια πολλά σε όλους».

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου