6/5/20

Γ. Μουλκιώτης: Σε μόνιμη… «καραντίνα» αγρότες και ΤΟΕΒ από τη ΔΕΗ


Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου ...

Μετά την άρνηση της Κυβέρνησης να απαντήσει στο θέμα της αναγκαιότητας ευνοϊκότερων ρυθμίσεων στη ΔΕΗ για τους αγρότες, ο βουλευτής Βοιωτίας, κ. Γιώργος Μουλκιώτης με τους  βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής – την Ευαγγελία Λιακούλη, τον Γιώργο Αρβανιτίδη και τον Απόστολο Πάνα – έφερε στη Βουλή το ζήτημα των δυσκολιών του αγροτικού κόσμου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στη ΔΕΗ, καταθέτοντας ερώτηση  προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η άρδευση των αγρών και γενικά η παροχή νερού είναι κομβικής σημασίας  τόσο για τους αγρότες, όσο και για τους κτηνοτρόφους της χώρας, καθώς ήδη 96.000 αγρότες, χρωστούν στη ΔΕΗ περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, όπως βέβαια και οι περίπου 400 Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), των οποίων οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στα 55 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι παρότι έχει ήδη ξεκινήσει σοβαρά η συζήτηση για την μετάβαση και σύνδεση της αγροτικής παραγωγής, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), μέχρι να συμβεί αυτό, πολλοί από τους παραγωγούς κινδυνεύουν να βρουν «κατεβασμένο τον διακόπτη» από τη ΔΕΗ, καθώς αδυνατούν πολλές φορές, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος καλείται να παίξει ακόμη σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας, μετά την διαφαινόμενη κατάρρευση του τουρισμού και άλλων κλάδων, λόγω πανδημίας του κορωνοϊού.
Κατόπιν των ανωτέρω, οι βουλευτές ζητούν από την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι αγροτικές παραγωγές. Επιπλέον, ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς  εάν είναι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης η επέκταση του χρόνου ρύθμισης των ανωτέρω χρεών των αγροτών προς τη ΔΕΗ, π.χ. σε βάθος 7ετίας. Τέλος, ερωτούν εάν υπάρχει σχεδιασμός για την διασύνδεση των αγροτών και των φορέων τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ποια κίνητρα σκοπεύουν να δώσουν για την υπαγωγή τους στο νέο ενεργειακό καθεστώς.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου