16/6/20

«Ιστορίες της πόλης»


Διάσπαση της ΝΔ προβλέπει ο Άρης Ρούσσαρης (video) – viotianet.gr

Το νέο βιβλίο του Ά. Ρούσσαρη
Εικόνες που δεν σβήνουν
«Ιστορίες της πόλης»
                     
Κριτικό Σημείωμα του Γ. Κωσταγιάννη
Προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας

‘‘Το βιβλίο είναι κυψέλες της Σκέψεως’’

Ένα ακόμη ωφέλιμο ιστορικό βιβλίο του συμπολίτη μας και πρώην Δημάρχου και συγγραφέως Άρη Ρούσσαρη κυκλοφορεί, που παίρνει θέση επαξίως στην πνευματική παρακαταθήκη της Βοιωτίας.

Το βιβλίο του «Εικόνες που δεν σβήνουν» Ιστορίες της πόλης, έχει τη δυναμική του Λαογραφικού λόγου που αναφέρεται και αφιερώνεται σε ιδιότυπους ανθρώπους, παραδόξους, διασκεδαστικούς, όχι ισορροπημένους, πνευματικά πάντα, που στον καιρό τους καθιερώθηκαν ως ήρωες ηθογραφικών μυθιστορημάτων και απέκτησαν μεγάλη δημοσιότητα.


Με την ιδιορρυθμία τους, την πρωτοτυπία τους σε σκέψεις, ενέργειες και ευφυολογήματα και συνήθειες έγιναν πασίγνωστοι στην κοινωνική ζωή της Λιβαδειάς. Μέσα λοιπόν από το διηγηματικό λαογραφικό βιβλίο του συγγραφέα συναντάμε σε μια παλιά γλυκειά εποχή, εδώ και 100 χρόνια περίπου, τον τσοπάνο που έφαγε τη γίδα και καταδικάσθηκε, τους δικηγόρους της εποχής, την γραφική Ιουλία, τον Νικολάκη τον κουλουρτζή, τον κ. Σταύρο, τον Γιάνναρο Δήμαρχο, τον Νομάρχη. Τα διηγήματα με το ποντίκι, το «όλα καλά Κατερίνη», το αμίμητο «πατάς βαριά» «Άκου με Ακρόπολη», τη φώτιση κατά λάθος. Τα εικονογραφήματα πλαισιωμένα με τον ποιητικό λόγο του Κ. Καβάφη για την πόλη και μ’ ένα ποίημα αφιερωμένο στον ξενιτεμένο Κ. Χατζή.
Αυτούς τους πρωταγωνιστικούς τύπους με εντυπωσιακή αναδίφηση  αναφέρει, περιγράφει και ιστορεί ο συγγραφέας από στιγμιότυπα της ζωής του, μιας διασκεδαστικά νοσταλγικής ζωής στην πόλη της Λιβαδειάς, εδώ και πολλά χρόνια.
Η αλήθεια είναι ότι η λαογραφία η λαολογία συντηρεί και μεταγράφει την Τέχνη του Λόγου, την μεταμορφώνει σε έγκυρη λογοτεχνία, αφού τη ζυμώνει με την κοινωνική ζωή της εποχής.
Κι αυτό ο συγγραφέας το «κατακτάει» στο βιβλίο του, απλώνει το λόγο του και ιστορεί σε ανθρώπους και γεγονότα και σε εκδηλώσεις διαζωγραφίζοντας φυσιογνωμίες και περιστάσεις μ’ έναν κυρίαρχο λόγο.
Άλλωστε ο συγγραφέας έχει πέρα από την γνωστή σε όλους μας μακρόχρονη Νομική Επιστήμη (Δικηγόρος) και Πολιτική (Δήμαρχος Λεβαδέων)  έχει  συγγράψει και εκδώσει βιβλία για το δημοτικό τραγούδι , μύθους και, με πραγματείες και λευκώματα και ποιητικές συλλογές που εφοδιάζουν την πνευματική του παρουσία στα Ελληνικά Γράμματα.
Το νέο του βιβλίο του Άρη Ρούσσαρη φωτίζει με επιτυχία μια εποχή της Λιβαδειάς με την συνάθροιση ανθρώπων, εκδηλώσεων και γεγονότων.
Σίγουρα αποτελεί μια επίμονη-ερευνητική και ευσυνείδητη συγγραφική προσφορά και παρουσία, τόσο στον τόπο μας όσο και στα Ελληνικά Γράμματα.       

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου