7/7/20

Συνδικάτα: Το δικαίωμα στην απεργία και στις διαδηλώσεις είναι αδιαπραγμάτευτο


Οι διαδηλώσεις στο στόχαστρο της κυβέρνησης | Η Εφημερίδα των ...

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., μετά την ανάθεση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων στην κρίση και την ευχέρεια ερμηνείας του εκάστοτε Υπουργού, προχώρησε στο νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς σημειώνει ότι είναι «σκοτεινών εποχών» και θέτει περιορισμούς στη δράση του Συνδικαλιστικού Εργατικού Κινήματος ενώ έρχεται να συμπληρώσει τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί στα χρόνια των μνημονίων.


«Η Κυβέρνηση χέρι – χέρι με την εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο προσπαθεί ουσιαστικά να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία και τις διαδηλώσεις, δικαίωμα που έχει κερδηθεί με αιματηρούς αγώνες και θυσίες του λαού.
 Με την κατάθεση του Νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις επιχειρείται να επιβληθεί ο αστυνομικός έλεγχος όλων των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των εργαζομένων, των πολιτών, των κοινωνικών και λαϊκών κινημάτων .
Αυτό επιτυγχάνεται με τη δυνατότητα που δίνεται στις δυνάμεις καταστολής να παρεμβαίνουν, να ελέγχουν και να διαλύουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τις διαδηλώσεις που είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας.
Θέλουν να επιβάλουν στους εργαζόμενους τον αστυνομικό έλεγχο, τώρα, σαν μια υγειονομική καραντίνα που θα εμποδίσει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων να ενωθούν με τις αντιδράσεις της κοινωνίας, που υποφέρει και αγωνιά για την ζωή της!», τονίζει το Ε.Κ. Λιβαδειάς.
Καταλήγοντας το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς «διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως το δικαίωμα στην απεργία και στις διαδηλώσεις είναι αδιαπραγμάτευτο και καλεί όλα τα Σωματεία της δύναμής του και τους εργαζόμενους να οργανώσουν την αντίδρασή τους ενάντια στο νέο νομοσχέδιο κρατικής καταστολής και αυταρχισμού».
Επίσης δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση οτι «οι εργατικοί αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο».
«Η απαγόρευση των διαδηλώσεων θα μείνει στα χαρτιά», τονίζουν εκ μέρους του Ε.Κ. ο Πρόεδρος Κώστας Κολιούσης και ο Γραμματέας Γιώργος Αγγελόπουλος και καλούν σε αγώνα νεολαία, παραγωγικούς φορείς και γενικά κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Επίσης και το Ε.Κ. Θήβας σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Σε  μία περίοδο πραγματικής έκρηξης της φτώχειας και της ανεργίας, με το μέλλον των εργαζομένων αβέβαιο, η κυβέρνηση και προωθεί ένα νομοσχέδιο που επιχειρεί  να επιβάλει αστυνομικό έλεγχο  στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων, των πολιτών, και όλων των κοινωνικών και λαϊκών κινημάτων.
Πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια της κυβέρνησης, να βάλει εμπόδια  στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, προβλέποντας τις μελλοντικές αντιδράσεις τους λόγω της εφαρμογής των μέτρων που εξυπηρετούν  χρόνιες δεσμεύσεις της προς τους επιχειρηματίες και το κεφάλαιο».
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου που είναι ενάντια στο Νομοσχέδιο «δηλώνει προς την κυβέρνηση και στην εργοδοσία πως οι εργατικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται, δεν καταστέλλονται και δεν φιμώνονται». 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς  σε σχετική ανακοίνωσή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση , χέρι χέρι με την εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο επιχειρεί, μετά την καταστρατήγηση του δικαιώματος στην απεργία, να καταστείλει κάθε φωνή διαμαρτυρίας και αντίδρασης, ποινικοποιώντας κάθε εργατική, κινηματική και κοινωνική διαδήλωση, γυρίζοντας μας σε σκοτεινές περιόδους για τη Δημοκρατία. Είναι σαφές ότι μετά τον εργασιακό και κοινωνικό «Μεσαίωνα » που έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους και όλα τα λαϊκά στρώματα στα χρόνια των μνημονίων , επιχειρούν τώρα να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα , επιχειρώντας να φιμώσουν προκαταβολικά κάθε μορφή αντίδρασης, διεκδίκησης και αγώνα».
Εκ μέρους το Δ.Σ. ο Πρόεδρος Νίκος Μπούρας και η Γραμματέας Γιούλη Καραλή υπογραμμίζουν ότι «το δικαίωμα στην απεργία και στις διαδηλώσεις είναι αδιαπραγμάτευτο, κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες του λαού και των εργαζομένων και δεν θα το αφήσουμε να χαθεί» και καλούν σε δημιουργία ενός αγωνιστικού – ταξικού μπλοκ μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην κοινωνία ώστε να υπάρξει έντονη αντίδραση στα όσα προωθούνται σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου