3/11/20

Ψυχραιμία και εμπιστοσύνη

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λ. Αγγελόπουλος Αντιπρόεδρος Κοινότητας Διαλόγου «Σύνθεσις»

Είναι αλήθεια ότι η παρουσία και η δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις τους τελευταίους μήνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι εκνευριστική έως και εξοργιστική. Είναι κάτι που συζητιέται στις παρέες εντόνως: «που το πάει η Τουρκία; εμείς τι κάνουμε; καθόμαστε και το κοιτάμε;» Κάποιοι προχωράνε τη σκέψη τους ακόμα παραπέρα…

Όμως, η εξωτερική πολιτική και η αποτρεπτική πολιτική άμυνας δεν γίνεται με το θυμικό. Το θυμικό συνήθως είναι η λανθασμένη συνταγή και οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες. Αυτό είναι κάτι που μου το έλεγε πάντα και ο πατέρας μου Λουκάς, απόστρατος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, με χιλιάδες ώρες αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Η εξωτερική πολιτική χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική. Τα ξαναθυμήθηκα όλα αυτά κατά τον πρόσφατο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα ήταν καλά προετοιμασμένη στρατιωτικά για την επίθεση των Ιταλών και ήταν ένας από τους λόγους που η αντίσταση των παππούδων μας γράφτηκε στην ιστορία με χρυσά γράμματα.

Ωστόσο, παρότι η χώρα μας ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοια επίθεση, σε ένα πολεμικό διεθνές περιβάλλον, δεν αντέδρασε με το θυμικό στον τορπιλισμό της «Έλλης» τον Αύγουστο του 1940. Η έρευνα που διενήργησε το Πολεμικό Ναυτικό μετά την επίθεση έδειξε ότι οι τορπίλες ήταν ιταλικές και επομένως η επίθεση έγινε από ιταλικό υποβρύχιο. Παρά ταύτα η κυβέρνηση Μεταξά τήρησε μυστικό το πόρισμα της έρευνας, για να μην διαταράξει την ουδετερότητα της Ελλάδας παρόλο που η ελληνική κοινή γνώμη δεν είχε καμία αμφιβολία για την εθνικότητα του υποβρυχίου. Η τότε Κυβέρνηση αντιμετώπισε ψύχραιμα την επίθεση χωρίς να πέσει στην παγίδα και να συρθεί πίσω από αυτή την επίθεση. Συνέχισε την προετοιμασία της και όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή απάντησε αποτελεσματικά. Έτσι νομίζω και σήμερα θα πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις με εμπιστοσύνη στις ηγεσίες μας, πολιτικές και στρατιωτικές, οι οποίες γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τα δεδομένα και είναι σίγουρο ότι θα επιλέξουν να πράξουν ό,τι πρέπει την κατάλληλη στιγμή.

ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου